Min dröm i många år har varit att börja med hunduppfödning. Redan på 70-talet började jag intressera mig för avel och genetik och har många böcker i ämnet. Intresset för genetik fördjupades när jag läste in min specialistkompetens till Intensivvårds sjuksköterska 1980. Livet blir inte alltid som man tänkt. Utbildningar, arbeten och en tillfällig flytt utomlands gjorde att planerna fick läggas på hyllan i många år.

Min filosofi när det gäller avelsarbetet är att vara så noggrann jag kan inför planerad parning, ta reda på så mycket jag kan om den eventuella partnern, kolla upp stamtavlor och olika data, se hur hundarna skulle passa i typ mm. Allt kan man inte få fram och shit happens som vi vet. Däremot kan jag göra så mycket jag kan och stå för det jag gör/har gjort!

Jag har gått SKK´s uppfödarutbildning och även en kurs i Anatomi och bedömningsteknik, som bestod av 4 delkurser á 2 dagar och bedömning av 16 raser med skrivna kritiker och placeringar.

Vad gäller utställningar så säger jag tack och adjö för snörbedömningar. En domare skall i mina ögon besitta integritet. För mig handlar det om respekt för de som ställer ut sina hundar, för allt engagemang, tid och pengar som läggs ner på förberedelser inför parning, uppfödning och  meritering av sina hundar med allt vad det innebär. Annars kan man lika väl slänga sina pengar i soptunnan.
Sedan 1972, när vi köpte vår första hund som var en korsning, har vi haft Lhasa Apso och en Schäfer. Schäfern var vår trogne vän och följeslagare och saknaden var enorm när vi var tvugna att låta henne somna in vid endast 9 års ålder, år 2001.
Genom en anställd fick vi höra att det fanns en Bearded Collie hane till salu på kennel Heathervalley´s. Vi ringde till dem och redan nästa dag, på All Helgona afton kunde vi hämta hem honom. Det blev en hit. Detta lilla knyte tog våra hjärtan med storm och vi fastnade fullständigt för denna underbara ras. Uppfödaren tyckte vi skulle följa med på några utställningar och med det vaknade vårt intresse för utställningar. Det visade sig senare att Gassi inte var någon utställningshund.

Vi beslöt nu att titta efter en hund att ställa ut och henne fann vi hos kennel Beardmarked´s. Nova, Beardmarked´s Named Tequila, var en underbar, lugn och självständig dam jämfört med vår virvelvind till hane. Det tog dock inte lång tid förrän hon visade vem som bestämde. Samma ras, men oj, vad olika. 
Nova blev Internationell Champion, Svensk, Dansk och Slovensk champion.  Förutom championaten blev hon BIR och BIM ett flertal gånger på Internationella utställningar utomlands. Det svenska championatet dröjde dock. Hon var sparsamt utställd.
Höjdpunkten i hennes utställningskarriär blev när hon blev BIS Veteran och Svensk champion (!) på en stor Nationell utställning i Visby för en engelsk domare. Att få henne att ställa upp snyggt framför en kamera gick inte, men en glädjens bild säger mer än tusen ord. Det var nog första gången en BIS veteran inte kom med i Hundsport, där man helst ska vara snyggt uppställd.

Nova blev en av våra stamtikar och har lämnat 2 fina kullar som har erövrat många titlar inom olika grenar.
Den första kullen, född 2007, är efter en underbar tysk hane, Multi Champion och JWW now and then Hole-In -One, som jag följde på nära håll på utställningar i Europa. Det visade sig vara en utmärkt kombination. I den kullen föddes Della, DtJCH C.I.B., HU CH, HR CH, DK CH, DE CH, VDH CH, SE CH och SL CH Breaker´s Champus Delight, Godkänt vallanlagstest, som dessutom blev JuniorVinnare i en stor klass på Circuit utställningen till WDS i Stockholm.  Kvalificerad till Cruft som Junior. Hon har blivit BIR och BIM ett flertal gånger dessutom Grupp placerad. I Sverige fick hon precis som Nova vänta länge på sitt svenska Championat. Della har givit oss underbara valpar.
I Dellas kull föddes också Sally, Breaker Choice For Victory, även hon blev Internationell Champion och erövrade flera Championat samt även Vinnartitlar. Både Della och Sally har visat sig ha vallinstinkter med godkända vallanlagstester. Sally har dessutom visat sig vara en utmärkt lydnads -och Rallylydnadshund, samt visat prov på anlag i andra grenar.

I Novas andra kull, även den efter en fin tysk hane, CH. Spirit Of Caledonia David, föddes bl.a. Wilma, Breaker Dazzling Black Beauty, som har visat framfötterna inom Rallylydnad och erövrat flera titlar. Hon har också fått Excellent på utställningar. Kvar hos oss i den kullen blev Breaker, Dedicated To You, som tyvärr bara fick ner en testikel. Han är en riktig myspys kille med underbart mörka ögon och välväxt. Vallanlagstestet klarade han med glans.
 
September 2006 fick vi ett nytt tillskott till familjen. En svart liten tik från kennel Kiaora, Tjeckien.  Ayio, Double Fantasy Kiaora, en söt feminin tik med ett underbart temperament och blev en av avelstikarna på kenneln. Hon tog lite tid på sig för att mogna, men resultatet kunde inte bli bättre. Hon är Internationell Champion, Ungersk Champion, Polsk Champion, Svensk Champion och Slovensk Champion. Hon fick dessutom BIR och BIM placeringar, Cert från ett flertal länder och blev placerad på en stor special i Tjeckien av en rasspecialist och uppfödare av rasen. Hon har även blivit placerad i Sverige med R-Cert.
I Ayio´s första kull med en svensk hane, Internationell, Svensk, Finsk och Dansk champion Alistair´s King Of The Castle, miste vi valparna, men parningen gjordes om och vi fick 3 underbara valpar efter henne. Den som stannade på kenneln blev Brisse, Breaker Go For It, som vid ung ålder blev bästa valp på Specialutställning i Danmark och en Nationell utställning i Polen, vann Juniorklassen på en special i Sverige, blev Bästa Junior och tog tillsammans med mamma Ayio 4:e platsen Best In Show i parklass i stark konkurrens på en Nationell utställning i Polen. Brisse är Polsk Champion och Polsk Grand Champion, Godkänt vallanlagstest RLD N,  SBC´s Bronsplakett,  3 CACIB 2 uppflyttningspoäng i fortsättningsklassen i Rallylydnad, godkänt poäng i Startklass Lydnad.
 
Tanken som har funnits hos mig länge är att kunna få ihop mina två tiklinjer. Båda tikarna är friska, bra mentalitet och konstruktion dessutom har de åldern inne, 5 år. Brisse är en ung hane, efter Ayio, med framtiden för sig och Della, är en mogen tik med med superkonstruktion. Parningen gjordes och resultatet blev över förväntan. 7 underbara valpar föddes, 2 hanar och 5 tikar alla svarta, och vid födslen såg man deras konstruktion. Att en hane och en tik skulle stanna var det ingen tvekan om när vi såg dem, trots att vi inte skulle ha fler hundar. Det skulle visa sig vara svårt att välja. Båda föräldraparen har visat anlag för vallning av får och har godkända anlagstest, GkVA.
 
 Breaker Hidden Treazure, Snäckan, blev den som stannade kvar. En mycket trevlig social tik med bra rörelser, bra feminin konstruktion, bra proportioner och mörka ögon. På sin första officiella utställning vid 20 månaders ålder, slog hon till med BIR och blev 1 av 6 som plockades ut i Gruppfinalen! Nu kan hon titulera sig som Internationell Champion, Polsk Champion, Kroatisk Champion, Dansk Champion och Köpenhamnsvinnare 2019.
 
 
 
Nu ser vi fram emot att åter komma ut i ringarna. 
 
Vi hoppas du får en trevlig stund hos oss på vårt hem på nätet  
Anna-Lena
 
Noggrannhet kommer från kunskap, kunskap kommer från passion