ÖRONPROBLEM


Har man en hund med hängande öron och mycket päls, bör man kolla öronen regelbundet, titta och lukta. Öronhår i hörselgången bör också ryckas bort.  Det är viktigt att man ser till att det är torrt i pälsen runt öronen efter man har badat hunden t.ex. Bakterier och svamp trivs i fuktiga och varma miljöer. Fuktig päls är en grogrund för svampinfektioner.

Tecken på en svampinfektion, jästsvamp, är brunaktigt sekret i öronen. Vid gulvit gegga är det oftast bakterier. Ibland luktar det illa från öronen. Hunden kan också gå och luta på huvudet samt ruska på huvudet ofta.

Svamp är i behov av värme, fuktighet och pH-värde för att växa.

Medel för att göra vanlig rengöring i öronen är bl.a. Epi-Otic som finns att köpa på apotek eller hos veterinärer. Själv använder jag Epi-Otic och vanlig steril koksaltlösning för att göra rent i öronen. Ser jag att det är geggigt använder jag Epi-Otic, som jag häller i hörselgången, gnuggar lite lätt och låter det sitta ett tag. Är det smutsigt med antydan till gegga använder jag NaCl (koksalt) som löser upp smuts och torkar ur.  Epi-Otic har en rengörande och viss svampdödande effekt.


Lite tips om vad man kan använda för medel vid svamp. Vid svårare och återkommande fall skall alltid veterinär titta på det.

* Hos www.eurogroom.se kan man också köpa  ett medel som heter Champion HD som man även kan använda om skägget är missfärgat av svamp.

* Är bara öronlappen infekterad kan man ta lite äppelcidervinäger blandat med olja och ta på en bomullstuss eller eyepad och göra rent. Äppelcidervinägern gör ju att man sänker pH och tar bort en av grogrunderna för svampen.

* Atamon fungerar också vid lättare svampinfektion och även "Silvervatten" som sprayas på öronlappen.


När ni har fått bukt med svampen fortsätt gärna ett par veckor med behandlingen för att förebygga att det kommer tillbaka.